V. Uspaskich: tradicinės medicinos diktatūra atvedė pasaulį į aklavietę | Diena.lt

V. USPASKICH: TRADICINĖS MEDICINOS DIKTATŪRA ATVEDĖ PASAULĮ Į AKLAVIETĘ

  • 54

Tradicinei medicinai pademonstravus savo ribotas galimybes padėti žmonijai susidoroti su koronavirusu, kai, nesugebėjus rasti tinkamų vaistų nuo šios ligos, gydymas daugiausia rėmėsi simptomų slopinimu, o žmonės buvo verčiami skiepytis eksperimentinėmis vakcinomis, kurių poveikis iki galo neištirtas ir neaišku, kokių padarinių jos turės ateityje, tiek patys žmonės, tiek tarptautinės organizacijos ir kai kurių šalių sąmoningos vyriausybės pradėjo aktyviau domėtis alternatyviąja medicina, sveika gyvensena ir natūraliomis gydymosi priemonėmis, kurios stiprina organizmą ir neturi tiek daug šalutinių poveikių kaip vaistai.

Net Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), kuri koronaviruso pandemijos metu aktyviai propagavo skiepus ir protegavo farmacijos kampanijų interesus, pagaliau suprato savo klaidą ir šių metų rugpjūčio viduryje surengė pirmąjį pasaulinį aukščiausiojo lygio susitikimą alternatyviosios medicinos klausimais. Renginys vyko Indijoje, kur pernai buvo įkurtas Pasaulinis alternatyviosios medicinos centras. Tylėjusi apie šias galimybes koronaviruso metu, dabar PSO laikosi nuomonės, kad tradicinė ir alternatyvioji medicina turėtų būti sujungtos. Iš tikrųjų būtent apie tai jau ne vienus metus kalba tiek patys gydytojai, tiek sąmoningi mokslininkai.

Alternatyviosios medicinos integravimas yra labai svarbus klausimas.

Alternatyviosios medicinos integravimas yra labai svarbus klausimas, nuo kurio priklauso milijonų žmonių gerovė. Remiantis 2019 m. PSO informacija, iš 194 tik 98 šalys turi nacionalinę alternatyvių metodų ir vaistų politiką. Deja, Lietuvos valdžia, pataikaujanti didelių farmacijos įmonių interesams, vis griežtina sąlygas ir baigia išstumti alternatyvius gydymo metodus ir vaistus iš mūsų šalies. Dabar PSO planuoja iki 2025 m. parengti naują strategiją, kurią kuriant dalyvaus suinteresuotos šalys kartu su PSO valstybių narių nacionalinėmis vyriausybėmis, tačiau neaišku, kiek vietos joje liks alternatyviajai medicinai.

Nobelio premijos laureatas ir PSO mokslinės tarybos pirmininkas, ilgametis Vėžio instituto direktorius ir buvęs JAV prezidento Barako Obamos patarėjas Haroldas Varmusas aukščiausiojo lygio susitikime pareiškė, kad alternatyvūs vaistai pasaulyje yra naudojami labai plačiai ir mokslininkai turi tai pripažinti.

Iš tiesų alternatyvioji medicina yra labai svarbi. Vienas svarbus aspektas yra tai, kad alternatyvioji medicina yra labiau susijusi su paciento dalyvavimu ir bendravimu. Tradicinė medicina į šį faktorių kreipia vis mažiau dėmesio – dar labiau sunkindama paciento būklę ir linkusi izoliuotis nuo jo, nors yra įrodyta, kad pacientų įtraukimas į glaudesnį bendravimą didina gydymo efektyvumą.

Alternatyviosios medicinos formos, tokios kaip akupunktūra, homeopatija, radionika, osteopatija ar chiropraktika, tampa vis svarbesnės Europoje. 2017 m. atliktas tyrimas parodė, kad vidutiniškai 26 proc. Europos valstybių gyventojų bent vieną kartą per pastaruosius 12 mėnesių naudojosi alternatyviosios medicinos paslaugomis. Vokietijoje ir Šveicarijoje šis skaičius siekė beveik 40 proc.

Oficialiai Lietuvoje šis procentas taip pat nemažas, tačiau didžiąja dalimi tai yra tik masažai – kaip ir visoje Europoje, kur jais naudojasi 11,9 proc. gyventojų. Taip pat – homeopatija (5,7 proc.), osteopatija (5,2 proc.), gydymas vaistažolėmis (4,6 proc.), akupunktūra (3,6 proc.), chiropraktika (2,3 proc.), refleksologija (1,7 proc.) ir dvasinis gydymas (1,3 proc.). Kinų medicina, akupresūra ir hipnoterapija naudojosi maždaug 1 proc. Europos gyventojų. Tyrimas atkleidė, kad alternatyviąja medicina dažniau naudojasi moterys ir aukštesnio išsilavinimo žmonės.

Tendencijos rodo, kad turtingesnės šalys dažniau įtraukia alternatyvius gydymo būdus į savo sveikatos apsaugos sistemas. Lenkijoje, Vengrijoje, Lietuvoje, Estijoje ir Čekijoje, kur BVP vienam gyventojui mažesnis, yra palyginti nedaug alternatyvių gydymo būdų, kompensuojamų iš sveikatos draudimo. Lenkijoje akupunktūra kompensuojama tik lėtiniam skausmui gydyti. Turtingesnėse šalyse, pavyzdžiui, Šveicarijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Danijoje ir Nyderlanduose, kompensuojama daugiau alternatyviosios medicinos procedūrų ir jos integruotos į tradicinę sveikatos apsaugos sistemą.

Tačiau tenka pripažinti, kad dažnai tiek gyventojų, tiek gydytojų, tiek politikų požiūris į alternatyviąją mediciną yra imperialistinis, ji vertinama kaip kažkoks blogis, netinkamas gydymas, kuris yra priešpriešinamas tradicinei medicinai, nors nutylima, kiek tradicinė medicina daro žalos, kai skiriami nereikalingi tyrimai ir gydoma tai, ko nereikėtų gydyti. Todėl būtina prisiminti, kad yra ligų, nuo kurių apskritai nėra veiksmingų tradicinio gydymo būdų, pavyzdžiui, psichikos sutrikimai arba lėtinės ligos, todėl tik alternatyvios priemonės gali pagerinti gyvenimo kokybę ir išspręsti pacientų problemas be vaistų.

Atsižvelgdamas į šiuos argumentus ir pats būdamas aktyvus alternatyviosios medicinos priemonių naudotojas, kuriomis išsprendžiau nemažai sveikatos problemų, Europos Parlamente (EP) užregistravau pasiūlymą dėl rezoliucijos, skatinančios alternatyviosios medicinos plėtrą ES. Nors pats suvokiu, kad vadinamoji alternatyvioji iš tikrųjų turėtų vadintis tradicine medicina, nes būtent ji yra vienintelė natūrali, žmonijos naudojama milijonus metų. Dabartinė tradicinė medicina turėtų vadintis alternatyviąja, nes ja pradėta naudotis visiškai neseniai. Tačiau yra, kaip yra.

Atkreipiau EP dėmesį į tai, kad žmonės, naudodamiesi alternatyviąja medicina, nori išbandyti natūralesnius gydymo būdus ir labiau kontroliuoti gydymo procesą; alternatyviosios medicinos naudotojai labiau prisižiūri, sistemingai domisi naujovėmis, propaguoja sveiką gyvenimo būdą; alternatyviojoje medicinoje yra naudojami natūralūs ingredientai iš gamtos; alternatyvūs gydymo būdai suteikia daugiau asmeninio savarankiškumo ir sveikatos priežiūros sprendimų kontrolės; alternatyvioji medicina laikoma labiau suderinama su pacientų vertybėmis, pasaulėžiūra. Todėl paraginau Europos Komisiją parengti strategiją, kuri skatintų netradicinės medicinos taikymą ir labiau integruotų natūralius gydymo metodus į sveikatos apsaugą ES, nes tai pagerintų visuomenės sveikatą ir sumažintų galimus šalutinius vaistų poveikius.

Esu tikras, kad ES, eidama demokratijos ir žmogaus teisių propagavimo keliu, neužmirš prigimtinių žmogaus laisvių ir teisių, pagaliau pripažins, kad visi žmonės turi teisę rinktis, kaip prižiūrėti savo sveikatą, kaip gydyti ligas ir kaip tapti tikrais savo organizmo šeimininkais.

Pagarbiai jūsų nepriklausomas EP narys Viktoras Uspaskich

Už pareikštas nuomones atsako tik autorius. Šios nuomonės nebūtinai atitinka oficialią EP poziciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (54)

Rimantas V.

Vėl pasirodė Uspasskich, kai šiandien pradėjo kristi STRUKTŪRIZUOTAS VANDUO. Iš to sniego svarščikas Uspasskich siūlys lipdyti DEDMOROZUS ir naudoti netradicinei medicinai - ligoniams baidyti.

tfu

Iš suvirintojo į dvasinį guru, benderis visiškas :D Na bet Lietuva turtinga pridurkais, bus kam durnių stumt...

Go hom

Sita putinoida seniai turejo lietuviai issiusti i kacapija! Kodel jis dar turi Литовский расрпорт!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS