Kyjivas: Rusija intensyvina atakas ir naudoja uždraustas chemines medžiagas | Diena.lt

KYJIVAS: RUSIJA INTENSYVINA ATAKAS IR NAUDOJA UŽDRAUSTAS CHEMINES MEDŽIAGAS

  • 0

Ukraina pirmadienį apkaltino Rusiją, kad ši intensyvina puolimus fronte, naudodama uždraustas pavojingas chemines medžiagas, įskaitant ašarines dujas.

Maskva ir Kyjivas kaltina vienas kitą karo nusikaltimais ir uždraustų cheminių šaudmenų naudojimu per jau trečius metus besitęsiantį konfliktą Ukrainoje.

Ukrainos kariuomenė pirmadienį pranešė, kad gegužę užregistravo 715 atvejų, kai Rusijos pajėgos panaudojo šaudmenis su „pavojingais cheminiais junginiais“.

Ji teigė, kad, palyginti su ankstesniu mėnesiu, šis skaičius padidėjo 271 atveju ir kad Rusijos pajėgos šioms medžiagoms paskleisti daugiausia naudojo granatas, numetamas iš bepiločių orlaivių.

Medicinos įstaigose apsilankė 1 385 kariai, kuriems pasireiškė „įvairaus sunkumo cheminės žalos simptomų“, rašoma kariuomenės pranešime.

Pasak Ukrainos, Rusijos pajėgų naudojamos cheminės medžiagos – daugiausia CS dujos – visų pirma naudojamos teisėsaugos institucijų, tačiau jos yra draudžiamos mūšio lauke pagal Cheminio ginklo uždraudimo konvenciją (CWC), kurią Maskva yra ratifikavusi.

Praėjusį mėnesį Jungtinės Valstijos apkaltino Rusiją panaudojus cheminius ginklus prieš Ukrainos pajėgas, tačiau Maskva šį kaltinimą atmetė.

Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) Hagoje praėjusį mėnesį pareiškė, kad jos gauta informacija apie tariamą cheminių ginklų naudojimą Ukrainoje yra „nepakankamai pagrįsta“.

Tačiau OPCW apibūdino padėtį kaip „nestabilią“ ir „keliančią didžiulį susirūpinimą dėl galimo pakartotinio toksinių cheminių medžiagų naudojimo kaip ginklo“.

Gairės: karas Ukrainoje, Ukraina, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS