Dalijamės patirtimi: Armėnija domisi Lietuvos privalomojo sveikatos draudimo sistemos principais | Diena.lt

DALIJAMĖS PATIRTIMI: ARMĖNIJA DOMISI LIETUVOS PRIVALOMOJO SVEIKATOS DRAUDIMO SISTEMOS PRINCIPAIS

  • 0

Šią savaitę Lietuvoje lankosi Armėnijos sveikatos ministrė Anahit Avanesyan su delegacija. Vizito tikslas – pasisemti Lietuvos gerosios patirties, įgalinant sėkmingą privalomojo sveikatos draudimo sistemą. Numatoma, kad taip pat bus diskutuojama apie medicinos personalo darbo užmokesčio skaičiavimą, medicinos paslaugų licencijavimo ir akreditavimo sistemų kokybės kontrolę ir kitais aktualiais klausimais.

Armėnijos delegacijos vizitas Lietuvoje simboliškai prasidėjo nuo susitikimo su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu.

Sveikindamas svečius Sveikatos apsaugos ministerijoje, ministras pasidžiaugė galimybėmis keistis gerąja patirtimi sveikatos apsaugos sektoriuje ir siekiu perprasti Lietuvos Privalomojo sveikatos draudimo sistemos veikimo principus.

Lietuvos patirtis mums yra labai įdomi, nes mūsų šalys yra panašios gyventojų skaičiumi ir patirtimi.

„Esu įsitikinęs, jog žinios apie Lietuvos gerąją patirtį sveikatos apsaugos sistemoje bus naudingos ir plėtojant sveikatos draudimo sistemą Armėnijoje“, – kalbėjo ministras A. Dulkys.

„Visuomet turime siekti pokyčių, kad užtikrintume gerovę savo žmonėms. Lietuvos patirtis mums yra labai įdomi, nes mūsų šalys yra panašios gyventojų skaičiumi ir patirtimi“, – teigė Armėnijos sveikatos apsaugos ministrė A. Avanesyan.

Vizito metu Lietuvos ir Armėnijos sveikatos apsaugos sistemos atstovai dalyvaus įvairiose diskusijose ir pasitarimuose, lankysis Valstybinėje ligonių kasoje, kur detaliai susipažins su privalomojo sveikatos draudimo sistema, vyks į VšĮ Centro polikliniką, Kauno teritorinę ligonių kasą ir Vilniaus universiteto ligoninę Santaros klinikas, kur bus pristatyti gerosios praktikos pavyzdžiai Lietuvoje.

2021 metais buvo pasirašytas Lietuvos Respublikos ir Armėnijos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijų susitarimas dėl bendradarbiavimo sveikatos apsaugos srityje. Sutartyje nurodytos šios bendradarbiavimo sritys: visuomenės sveikatos apsauga ir skatinimas, motinos ir vaiko sveikatos apsauga, bendradarbiavimas diegiant ir plėtojant sveikatos draudimą, bendradarbiavimas kuriant pirminės sveikatos apsaugos ir slaugos sistemą, bendradarbiavimas kovojant su užkrečiamomis ir neužkrečiamomis ligomis.

Pagal šią sutartį jau įvyko trys Lietuvos ir Armėnijos ministrų bei jų delegacijų susitikimai. Be to, anksčiau šį mėnesį Prezidentas Gitanas Nausėda ir pirmoji šalies ponia vizito Armėnijoje metu įteikė oficialų kvietimą Armėnijos gydytojams ir slaugytojams atlikti praktines stažuotes vaikų hematologijos, vaikų onkologijos ir vaikų paliatyviosios medicinos srityse inovatyviame medicinos centre Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikose.

Lietuva ir Armėnija viena kitai padėjo ir COVID-19 pandemijos metu. Lietuva Armėnijai dovanojo būtinų medicinos apsaugos priemonių ir PGR testų, siuntė medikų misiją pasidalyti gerąja patirtimi valdant COVID-19 pandemiją, donavo maždaug 27 tūkst. „Vaxzevria“ (gam. „AstraZeneca“) ir 50 tūkst. „Spikevax“ (gam. „Moderna“) vakcinų nuo COVID-19 dozių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS