Kaip gelbėti stojančią širdį? | Diena.lt

KAIP GELBĖTI STOJANČIĄ ŠIRDĮ?

  • 7

Skrydžio laukiantys keleiviai Valentino dieną gavo gyvybę galinčių išgelbėti pamokų. Vilniaus ir Kauno oro uostai surengė mokymus, kaip pagelbėti žmogui: suteikti pirmąją pagalbą, naudoti širdies defibriliatorių, praneša LNK. Oro uostai sakė, kad tokie mokymai svarbūs ir dėl nuolat didėjančių keleivių srautų.

Šv. Valentino dieną Vilniaus ir Kauno oro uostuose keleiviai mokėsi padėti sutrikus širdies veiklai, tam vien tik paspaudimų gali neužtekti. 

„Pakvietėm žmones pasirūpinti savo širdimi, kitaip tariant, norime juos išmokyti naudotis defibriliatoriumi“, – sakė Raudonojo Kryžiaus komunikacijos vadovė Luka Lesauskaitė.

Oro uostai sakė, kad kasmet keleivių daugėja. Lietuvos oro uostų atstovas Tadas Vasiliauskas teigė, kad per Valentino dieną iš Vilniaus oro uosto iškeliavo virš 4 tūkst. žmonių.

Anot pašnekovo, čia dažniau prireikia ir medicinos pagalbos. Vien Vilniaus oro uoste kas savaitę greitosios medicinos pagalbos prireikia bent dviem žmonėms. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Raudonasis Kryžius tikino, kad neretai žmonės pirmąją pagalbą suteikti bijo. 

„Jie nežino, ką daryt, nes nėra praėję praktinių pirmosios pagalbos mokymų. Mes sakom, kad mokymai yra toks imuniteto stiprinimas. Yra viena, jeigu aš praėjau juos ir jausiuosi užtikrintas, kad galiu suteikti pagalbą. Kita – stereotipai, sklandantys visuomenėje, kad galiu pakenkti, nežinoti, pasimesti“, – kalbėjo Raudonojo Kryžiaus komunikacijos vadovė.

Specialistai sako, kad bijoti nėra ko, nes ir neprofesionali pagalba gali padėti nukentėjusiajam.

Blogiau žmogui jau nieko negali padaryti, blogiau bus, jeigu nieko nedarysi.

Ištikus nelaimei naudingi gali būti ir defibriliatoriai, o ir pakenkti pacientui jais neįmanoma. Informaciją šie įrenginiai renka patys.

„Jis žalos nepadarys nei tam, kuris teikia pagalbą, nei tam, kuriam jos reikia. Bijoti nereikia, reikia drąsiai juo naudotis. Jums užtektų žinoti, kaip yra pažymėtas defibriliatorius“, – tikino pirmosios pagalbos instruktorė Ingrida Norienė.

Pasak specialistų, naudotis defibriliatoriais nesudėtinga, kylant abejonių, ar defibriliatoriaus reikia, rekomenduojama pasitarti su paramedikais. Pamačius žmogų, kuriam reikia pagalbos, svarbiausia nebijoti jos suteikti ir skambinti pagalbos numeriu 112.

„Nestresuoti pačiam, įkvėpti, o tada iškvėpti ir daryti bent jau širdies paspaudimus. Svarbu, uo greičiau iškviesti greitąją pagalbą ir nepalikti žmogaus vieno“, – patarė pirmosios pagalbos instruktorė I. Norienė.

Lietuvos oro uostuose šiuo metu įrengta kelios dešimtys defibriliatorių. Vilniuje jų virš 10, Kaune – 5. 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

vatnykas tipiškas

Pamažu einama prie dar vienos aferos- kad kiekviename automobilyje ir bute būtų po tą defibriliatorių. Seimo švogeriams reikia uždirbti....pinigėliai baigiasi.

to Man atrodo

naudotis turėtų mokėt visi, net tik oro uoste tai gali įvykti.

Man atrodo

Naudotis defibriliatoriais turi mokėti ne keleiviai, o oro uosto darbuotojai,kurių visada yra po ranka.Jie greičiausiai gali sureaguoti į pavojingą keleiviui situaciją.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS