Kretingos vienuolyne – nerimo dienos: koronavirusas smogė viešumu | Diena.lt

KRETINGOS VIENUOLYNE – NERIMO DIENOS: KORONAVIRUSAS SMOGĖ VIEŠUMU

Brolį Gediminą Numgaudį prislėgė išbandymų našta – vienuolio pavardė per televiziją skambėjo kaip apsikrėtusiojo koronavirusu, nors pats vyras yra sveikas. Vienuolyno gvardijonui teko ne tik rūpintis iš tiesų susirgusiu broliu, išklausyti išpažintį užsikrėtusiojo, bet dar organizuoti vienuolyno patikrinimą ir dezinfekciją.

Supainiojo brolius

Kretingos Viešpaties Apreiškimo vienuolyne – nerimo dienos.

Koronavirusas diagnozuotas vienam brolių pranciškonų vienuolyno vikarui bei kartu po Lenkiją ir Čekiją keliavusiam jo bičiuliui.

Nors dėl viruso teko tikrinti viso vienuolyno bendruomenę ir darbuotojus, baiminamasi, jog liga galėjo išplisti plačiau.

Saugiai karantiną išgyvenusiam vienuolynui šiuo metu tenka atsakinėti į nerimastingus parapijiečių klausimus – iš kur brolių pranciškonų tarpe galėjo atsirasti užkratas?

O štai antrasis, keliavęs į Lenkiją, sugebėjo ateiti į bažnyčią pirmadienio vakarą. Aš jį išvijau iš bažnyčios.

"Pasklidus gandui, esą aš sergu koronavirusu, turiu pasakyti, jog esu sveikas. Įvyko klaida. Sulaukiau skambučio, jog apie mane kalba televizijos žiniose. Aš, aišku, džiaugiuosi, jog nuėmiau strėles nuo kito brolio, kuris susirgo", – juokaudamas tikino G.Numgaudis, vienuolyno gvardijonas, kurio vardas antradienį buvo minimas viešai dėl fiksuoto užkrato Kretingoje.

Paaiškėjo, jog virusas smogė kitam vienuolyno broliui. Vikaras praėjusios savaitės pabaigoje buvo tik spėjęs grįžti iš Čekijos ir Lenkijos, kur atostogavo.

"Jis kartu su bičiuliu buvo išvykę automobiliu. Sugrįžus į Lietuvą, su juo sveikinausi ir aš, ranką spaudžiau. Nors įpratęs rankas plautis, tačiau dabar esu priverstinėje saviizoliacijoje", – pasakojo brolis G.Numgaudis.

Skaičiai: Nacionalinio sveikatos centro Klaipėdos departamento direktoriaus pavaduotoja D.Stasiuvienė tikino, jog apskrityje iš viso buvo registruoti 432 koronaviruso atvejai. (Nacionalinio visuomenės sveikatos centro nuotr.)

Abu grįžę keliautojai, pasak vienuolio, ėmė jausti ligos simptomus jau po poros dienų.

Kretingiškiai įtaria, jog užkratą parsivežė iš Čekijos, kur atostogavo.

Išvarė iš bažnyčios

Vienuolyno vikaras pirmuosius simptomus ėmė jausti sekmadienį.

"Bėda ta, jog jis, grįžęs iš kelionės, dar buvo išvažiavęs aplankyti giminių. Ko gero, sugrįžo šeštadienio vakarą, o sekmadienio rytą man paskambino ir pranešė, jog jaučiasi blogai, klausė ką daryti. Patariau neišeiti iš celės ir organizuotis atlikti testą. Jam pavyko tai padaryti. Jis nuvažiavo automobiliu į Klaipėdą ir atliko tyrimus", – pasakojo G.Numgaudis.

Vienuolynas nerimastingai laukė tyrimo atsakymų.

"Buvo pranešta, jog testas teigiamas. Suorganizavome jo išvežimą į ligoninę", – tikino vienuolis.

Pirminiais duomenimis, Kretingos vienuolis jaučiasi neblogai, komplikacijų kretingiškis neturi.

"O štai antrasis, keliavęs į Lenkiją, sugebėjo ateiti į bažnyčią pirmadienio vakarą. Aš jį išvijau iš bažnyčios. Įspėjau dar prieš mišias, kai pamačiau dešimt minučių iki 18 valandos", – teigė G.Numgaudis.

Vienuolio bendrakeleivis ėmė prašyti G.Numgaudžio, kad šis išklausytų jį.

"Jis ėmė prašyti atlikti išpažintį. Labai prašė. Jis dėvėjo kaukę. Man teko nusivesti į kambarėlį ir išklausyti. Viso karantino metu mes taip bažnyčioje išklausydavome išpažintis. Išpažinčių klausėme atskiroje patalpoje, laikantis 3–4 metrų atstumo. Po išpažinties pasimeldžiau ir palaiminau jį. Tuomet jau paraginau kuo greičiau bėgti namo ir nekelti bendruomenei pavojaus. Bet, pasirodo, vakare jau jį išvežė į Klaipėdos ligoninę. Kai ryte gavome mūsų brolio atsakymą, jog testas teigiamas, užvirė ta košė", – pasakojo G.Numgaudis.

Į prekybos centrus nėjo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistams abu užsikrėtusieji turėjo nurodyti visus galimus kontaktus, kuriuos galėjo turėti Lietuvoje.

Abu asmenys, kuriems diagnozuotas koronavirusas, yra pateikę informaciją, jog viešose vietose nesilankė, į prekybos centrus nėjo.

Vyras, kuriam jau diagnozuotas COVID-19, lankėsi liepos 6 dienos vakaro mišiose, jis teigė laikęsis saugaus atstumo nuo kitų tikinčiųjų, su niekuo nesišnekėjęs, rankos nespaudęs.

Nors vyras tokius duomenis teikė Visuomenės sveikatos centro specialistams, panašu, jog viskas vyko kiek kitaip. Bent jau su broliu Gediminu parapijietis bendravo ir gana ilgokai.

Vis dėlto žmonės, kurie dalyvavo pirmadienio vakaro mišiose, kviečiami stebėti savo savijautą ir, pasireiškus virusui būdingiems požymiams, susisiekti su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru.

Nerimą kelia ir tai, jog lankydamas giminaičius Vilkaviškio rajone vienuolis galėjo turėti kontaktų su aštuoniais žmonėmis.

Bažnyčią po šių mišių vienuoliai dezinfekavo.

Testų atsakymai – neigiami

"Negaliu atsakyti už tą kitą žmogų, su kuo jis sveikinosi, su kuo bendravo, bet mūsų brolis, vos pajutęs simptomus, tikrai buvo izoliuotas. Jis laiką leido celėje, aš pats jam nešdavau valgyti. Maistą palikdavau koridoriaus gale, ant stalelio. Jo celė yra koridoriaus gale. Jis pats išeidavo ir pasiimdavo jį. Nebuvo artimo kontakto su juo. Visus indus kaitinau, dezinfekavau, kaip galėjau", – patikino vienuolis.

Visiems vienuolyno broliams ir darbuotojams buvo atliktas koronavirusio testas.

"Gavome atsakymus, jog visi esame sveiki. Testai neigiami", – džiaugėsi G.Numgaudis.

Vis tik vienuoliai ir toliau tikina kruopščiai sekantys savo savijautą, tebesilaiko visų specialiųjų rekomendacijų.

"Reikia būti budriems. Visų priemonių mes dar laikomės. Jau įpratome. Eidamas dalinti komuniją visuomet dezinfekuoju rankas. Net ir mišių metų tai darau. Turime rūpintis visi. Už kokio kampo klasta gali slėptis, kas čia žino? Tesaugo mus visus Dievas", – linkėjo G.Numgaudis.

Kretingoje – 62 atvejai

Nacionalinio sveikatos centro Klaipėdos departamento direktoriaus pavaduotoja Dalija Stasiuvienė tikino, jog Klaipėdos apskrityje iš viso buvo registruoti 432 koronaviruso atvejai.

"Kretingoje fiksuoti 62 atvejai. Šiuo metu gydymo įstaigoje – 11 sergančiųjų iš visos apskrities. Skaičiai vis dar kelia nerimą. Čekija vis dar yra tų šalių sąraše, iš kurių grįžus rekomenduojama izoliacija. Šie atvejai mums primena, jog nevalia atsipalaiduoti", – kalbėjo D.Stasiuvienė.

Tai, kokių buvo imtasi saugumo priemonių vienuolyne, D.Stasiuvienė vertino teigiamai.

"Ten, kur yra artimi kontaktai, vis dar pavojinga. Aš turbūt viena iš nedaugelio, kuri nuėjusi į parduotuvę dar dėvi kaukę. Beje, teko dalyvauti laidotuvėse, procesijoje taip pat buvau viena, dėvinti kaukę. Dvasininkai yra šviesioji mūsų visuomenės dalis. Viliuosi, jog jie ir elgiasi taip, kaip kalba. Reikia suprasti, jog kelionės nėra draudžiamos. Vadinasi, atsivežtinų atvejų bus, reikia itin saugotis. Tikėjimas taip pat yra labai svarbus žmogui. Bažnyčios lankymo ir tikėjimo išpažinimo niekas negali uždrausti. Pats žmogus, net ir bažnyčioje, turi itin saugotis", – kalbėjo D.Stasiuvienė.

Nurodymai keliautojams

Sveikatos apsaugos ministerija vis dar ragina keliautojus imtis reikiamų atsargumo priemonių ir paisyti specialistų rekomendacijų.

Koronaviruso inkubacijos laikotarpis yra apie 14 dienų, todėl grįžus (ar vykus tranzitu) iš valstybių, kuriose sergamumas viršija nustatytą 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų rodiklį, privaloma dvi savaites izoliuotis.

Grįžtantys iš paveiktų šalių, kuriose sergamumas viršija 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų, per 24 valandas privalo užsiregistruoti Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre.

Žmonėms, atvykusiems iš Bulgarijos, Čekijos, Džibučio, Egipto, Ganos, Indijos, Jungtinės Karalystės, Monako, Nepalo, Mergelių salų, Rumunijos, Svazilendo ir Turkijos, kur sergamumas yra kiek mažesnis, specialistai rekomenduoja izoliuotis, laikytis saugaus atstumo nuo kitų žmonių, pagal galimybes dėvėti asmens apsaugos priemones.

Saviizoliacija privalo grįžusiems iš trijų šalių – Švedijos, Liuksemburgo ir Portugalijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

klp

Šunys loja-vienuoliai meldžiasi

pritariu

Palangoje su "draugu" normaliai nepailsėsi, bet kuriam žydrosios lagūnos klube atpažins.

Daiva

Klausykit, juk pranciškonai tokie pat žmonės kaip ir visi, o ,kad meldžiasi tai puiku,mes taip pat visi turėtumėme melstis,, o Viešpats žino geriau už mus kas mūsų laukia, sirgti gali visi,nepriklausomai kokia religija ir kokia rašė...ir nevarykit apskritai vieni ant kitų, tas susirgo,o tas nesisaugojo, o tas ....ir t.t. Baimės akys didelės, bet nereikia žiūrėti vieniems į kitus kaip į priešus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS