M. Snarskytė: burnos higiena visų pirma – apsauga nuo rimtesnių problemų | Diena.lt

M. SNARSKYTĖ: BURNOS HIGIENA VISŲ PIRMA – APSAUGA NUO RIMTESNIŲ PROBLEMŲ

Šešerius metus Tenerifėje gyvenusios ir dirbusios, o šiuo metu Kaune įsikūrusios burnos higienistės Martinos Snarskytės teigimu, lietuviai gana gerai rūpinasi savo burnos higiena. Vis dėlto nereikėtų pamiršti kas pusmetį apsilankyti pas specialistą – tai padės išsaugoti gražią šypseną ir gerą sveikatą.

Uždegimų prevencija

Burnos higienistė M.Snarskytė pataria: kaip daugelis turi savo kirpėją, siuvėją ar šeimos gydytoją, taip patartina turėti ir savo burnos higienistą – specialistą, kurį pažįsti, žinai, kaip jis dirba, todėl sėdėdamas odontologijos kabineto kėdėje gali jaustis atsipalaidavęs. Mat profesionali burnos higiena nėra iš maloniausių procedūrų, tačiau kiekvienam kartkartėmis būtina ją atlikti.

Profesionali burnos higiena, anot specialistės, būtina norint išvengti dantenų uždegimo – gingivito, periodontito ir kitų burnos ertmės ligų. Pašalinti dantų akmenis ir apnašas taip pat reikia prieš įvairias dantų operacijas, ortodontinį dantų gydymą, dantų plombavimą, implantavimą, balinimą, nėštumo pradžioje, kai dantys gali būti jautrūs ir jiems riekia skirti kuo daugiau dėmesio ir priežiūros. Burnos ertmės higiena reikalinga ir profilaktiškai, vadovaujantis odontologo rekomendacijomis.

"Suaugusiam žmogui privaloma bent du kartus per metus atlikti profesionalios burnos higienos procedūrą, – sako M.Snarskytė. – Dantų akmenys formuojasi po dantenomis ir patys jų nematome. Dantys gali būti visiškai sveiki, bet jeigu akmenys kaupiasi po dantenomis ir jie yra neišvalomi, vystosi gingivitas, periodontitas, kitos burnos ertmės ligos. Dantų akmenys tirpdo kaulą ir dėl to galima prarasti dantis, kurie net nepažeisti karieso ar kitų ligų. Prieš visas numatomas operacijas, dantų plombavimą, net prieš danties išrovimą reikia atlikti burnos ertmės higieną, kad nekiltų kokia nors infekcija."

Suaugusiam žmogui privaloma bent du kartus per metus atlikti profesionalios burnos higienos procedūrą.

Kadangi žmonės tų po dantenomis susikaupusių akmenų nemato, jie apie būtinybę juos pašalinti kartais net nesusimąsto, kol neprasideda didelis dantenų uždegimas ar net periodontitas. Tad burnos higiena visų pirma – apsauga nuo rimtesnių problemų.

Svarbu ir vaikams

Profesionali burnos higiena, anot M.Snarskytės, svarbi ir vaikams, kadangi tėvai ne visada turi laiko gerai prižiūrėti vaiko dantis ir juos išvalyti, o vaikai net iki dvylikos metų to nesugeba padaryti tinkamai. Tad profesionaliai išvalyti vaikų dantis kartkartėmis turėtų specialistas.

Martina Snarskytė / Vilmanto Raupelio nuotr.

Minkštos apnašos nuo dantų šalinamos naudojant specialius šepetėlius. Kietieji akmenys vaikams nuo dvylikos metų, kad nebūtų pažeistos nei dantenos, nei dantų augimo procesas, nei pats danties emalis, šalinami ultragarsiniu skaleriu arba kiuretėmis – rankiniu būdu.

Kaip dažnai vaikui turėtų būti atliekama profesionali higiena, pasak specialistės, priklauso ir nuo dantų valymo įgūdžių.

"Jei tėvai žino, kaip teisingai valytis dantis, ir padeda tai daryti vaikui, dažnai profesionalo pagalbos neprireikia. Tereikia kartą per metus pasirodyti odontologui ir jis pasakys, reikalinga profesionali higiena, ar ne. Tačiau būna vaikų, kurie dėl tingumo dantų nesivalo ar serga kažkokia sunkia liga, turi negalią – tokiems vaikams atliekama profesionali burnos higiena, nes jie tiesiog neturi įgūdžių valytis dantis ar blogai tai daro. Vaikams, turintiems specialiųjų poreikių, burnos higiena turi būti atliekama profesionalų odontologo kabinete", – sako M.Snarskytė.

Nemalonu, bet būtina

Specialistė teigia, kad profesionalios burnos ertmės higienos nereikėtų baimintis, procedūros metu dantų emalis tikrai nepažeidžiamas.

Burnos higienos procedūros baiminasi ir tie žmonės, kurie turi jautrias dantenas. Tačiau faktas, kad jautrios dantenos įspėja apie gingivito pradžią, tai, kad po jomis yra akmenukų. Kuo ilgiau bus delsiama juos išvalyti, tuo bus prastesnė situacija burnoje.

"Burnos higienos procedūra, jeigu viskas gerai, yra visiškai neskausminga, – tikina M.Snarskytė. – Po dantenomis esantys akmenys pašalinami ultragarsiniu skaleriu. Jei pigmentinių dėmių nuo kavos, arbatos, rūkymo ar kitų priežasčių nėra, po to dantys tiesiog nupoliruojami šepetėliu, ir to visiškai pakanka. Tų, kurie rūko, kurių  padidėjęs skrandžio rūgštingumas, dantys dažniausiai būna apsinešę, matomos pigmentinės dėmės, tad, išvalius akmenis ultragarsiniu skaleriu, dantys dar išvalomi "Airflow" technologijos būdu, kuriuo nuvalomos pigmentinės ir bakterinės apnašos. Tada dantys atgauna natūralią spalvą."

Tačiau būna, kad pacientai prašo nupurkšti dantis soda, nes nori, jog jie būtų baltesni. Tokiais atvejais specialistė klausia, kada buvo daryta "Airfow" procedūra. Jei prieš 2–3 mėnesius, dantis tiesiog nupoliruoja šepetėliu, nes procedūros metu naudojama soda vis dėlto yra abrazyvas, kuris veikia emalį. Jei tai nėra būtina, geriau šios procedūros dažnai nedaryti – ji taikoma tik tuomet, jeigu apnašų yra daug ir reikia pašalinti pigmentines dėmes.

Saugus balinimas

Dantų balinimo priemonių pasiūla dabar gausi ir įvairi, tačiau M.Snarskytė nepataria jų rinktis ir naudoti pačiam, be odontologo priežiūros, – tai gali būti ir pavojinga, ir nesveika.

Odontologas pagal konkretaus žmogaus dantų emalį turėtų parinkti atitinkamo procento balinamąją priemonę ir informuoti, kaip ji turi būti naudojama.

Geriausias metodas, jeigu nori kažkiek išbalinti dantų emalį, pasak specialistės, – kreiptis į odontologo kabinetą, kuriame yra lazerinės lempos. Kvalifikuotas specialistas nuspręs, kiek laiko ir kaip stipriai galima balinti, kad tai nebūtų šokas dantims ir jiems nekenktų.

Kita galimybė – dantų balinimo kapos. Odontologas nuima atspaudus, dantų technikas pagamina specialias dantų balinimo kapas, odontologas parenka balinamosios medžiagos koncentraciją ir nurodo, kiek laiko tas kapas laikyti, kas kiek laiko galima procedūrą karoti. Jeigu žmogus laikosi visų tų nurodymų, tai dar vienas saugus būdas balinti dantis.


Ką kiekvienas turime daryti?

Du kartus per dieną – ryte ir vakare po valgio – valytis dantis šepetėliu, tarpdančius – specialiu siūlu.

Jei nėra kokių nors dantenų problemų, tokių kaip periodontitas, sujautrėjimas, burnos skalavimo skystis nėra būtinas, jis tik kosmetinė priemonė. Naudingas gali būti skalavimas skysčiu su vaistais nuo dantenų jautrumo, jei tai reikalinga.

Renkantis dantų šepetėlį tėra vienintelis kriterijus – šepetėlio kietumas. Šepetėlis turėtų būti minkštas arba vidutinio kietumo. Svarbiausia, kad šepetėlis nebūtų kietas, nes tada nuo per stipraus valymo, nuo netinkamo kampo parinkimo valantis dantis, galimos dantenų atrofijos.

Vaikams patartina pirkti elektrinius dantų šepetėlius su besisukančia galvute, nes tokiu šepetėliu geriau nuvalomos net ir sunkiai pasiekiamos vietos.

Vieno danties šepetėliai reikalingi žmonėms, nešiojantiems vadinamuosius ortodontinius aparatus – breketus, plokšteles ir kt., kad jie galėtų geriau išsivalyti dantis.

Dantų pastos pasirinkimas didelės įtakos neturi – tai tiesiog kosmetinė priemonė, naudojama dėl gaivos ir švaros. Kur kas svarbiau, ne kokią dantų pastą naudoji, o įgūdžiai, kaip dantis valai.

GALERIJA

  • Galimybės: M.Snarskytė ramina – inovatyvi įranga leidžia burnos higienos procedūrą atlikti neskausmingai.
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Albinas

Ale giara! Imciau!

Anonimas

juo pas lt taiso dantis,taiso taiso o paskui tik varztus sudeda nes dantu nuo taisymo nelieka

Rimtesn4s problemos

su visu organizmu prasideda tada kai žmogus neturi dantų. O neturi todėl, kad Lietuvoje susidėti dantis yra tas pats kas nusipirkti automobilį.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS