Nuo žmogaus papilomos viruso pernai paskiepyta 60 proc. 11–12 metų mergaičių ir berniukų | Diena.lt

NUO ŽMOGAUS PAPILOMOS VIRUSO PERNAI PASKIEPYTA 60 PROC. 11–12 METŲ MERGAIČIŲ IR BERNIUKŲ

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV) ernai paskiepyta apie 60 proc. 11–12 metų mergaičių ir berniukų, pastarieji imti skiepyti tik pernai, skiepus gavo apie 13 tūkst. berniukų.

„Rezultatai iš tikrųjų yra geresni nei mes galvojome, kad gali būti“, – pirmadienį LRT radijui sakė NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė, epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Virusui sustabdyti, anot D. Razmuvienės, reikia pasiekti 90 proc. visų 11 metų mergaičių skiepijimo mastą ir didinti berniukų skiepijimą. Anot jos, skiepijant tiek mergaites, tiek berniukus galima sumažinti moterų mirtingumą dėl ŽPV sukeltų susirgimų – gimdos kaklelio vėžio ir kitų ligų.

„Ką turime šiandien, taip tai yra skaičiai, bet juos pavertus procentais, per 2023 metus paskiepijome apie 60 proc. tiek mergaičių, tiek berniukų 11 ir 12 metų. Dar mums iki 90 procentų, kad būtų visuotinis imunitetas, reikia pasispausti“, – kalbėjo epidemiologė.

Anot jos, ŽPV yra dažniausiai pasaulyje lytiniu keliu pasaulyje perduodama infekcija, šiuo metu žinoma daugiau nei 200 tipų, kurie gali sukelti ne tik lytinių organų gleivinių, tačiau ir odos viršutinių kvėpavimų takų pažeidimus, taip pat sukelti ikivėžinius ir vėžinius susirgimus.

ŽPV yra labai paplitęs jaunimo tarpe.

„Įrodyta, kad skiepijant abi lytis, skiepijant ir mergaites, ir berniukus, sukeliamų mano minėtų ligų mastas žymiai mažesnis nei skiepijant vien moteris“, – teigė D. Razmuvienė.

Jos teigimu, Europos Komisija yra pateikusi kovos su vėžiu planą, kuriame numatyta, kad iki 2030 metų visos šalys pasiektų būtent 90 proc. skiepijimo nuo ŽPV apimtį. Į šį projektą su kitomis Europos šalimis yra įsijungusi ir Lietuva.

„ŽPV yra labai paplitęs jaunimo tarpe. Yra įrodymai, kad pirmas pikas užsikrėtimo yra labai jauname amžiuje – 15-20 metų, antras pikas – 30-35 metai, tačiau tikimybė užsikrėsti šiuo virusu išlieka visą žmogaus lytiškai aktyvų gyvenimą“, – sakė epidemiologė.

Pagal Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, nuo 2023 metų vasario nuo ŽPV pradėti skiepyti visi 11 metų amžiaus vaikai. Skiepijimo schemą sudaro dvi vakcinos dozės su ne mažesniu kaip 6 mėnesių intervalu.

Jeigu vaikas nebuvo pradėtas skiepyti 11 metų, tai galima padaryti vėliau – iki 17 metų, tačiau nuo 15 metų skiriamos trys ŽPV infekcijos vakcinos dozės, iš jų valstybė kompensuoja dvi dozes, o už trečią vakcinos dozę reikia susimokėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

As

Skiepams -NE !!!

Vartotojas

Pirmiausia reiktu paskiepyti tuos sundaktarius kurie siulo. Poto tu šundaktariu vaikus ir anukus ir pažiurėti kas bus :) tada bus galima kitus skiepyti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS