Anot Kalifornijos Bucko instituto senėjimo tyrimų mokslininkų, laikantis šios dietos ir sumažinus cukraus kiekį kraujyje smegenyse, galima sumažinti baltymų, sukeliančių demencijos simptomus, skaičių.
Angliavandeniai paverčiami glikogenu, kuris yra energijos forma, naudojama smegenų funkcionavimui. Nors nedidelis kiekis būtinas, tyrėjai atrado, kad jo perteklius smegenyse gali prisijungti prie toksiško baltymo Tau ir neleisti jam susiskaidyti.
Dideli šio baltymo, taip pat ir kito – amiloido – gumulėliai gali sudaryti plokšteles ir raizginius, ir manoma, kad tai yra Alzheimerio ligos, pagrindinės demencijos formos, simptomų priežastis.
Naujausi tyrimai parodė, kad didelis glikogeną smegenyse skaidančių fermentų kiekis gali padėti sunaikinti Tau susikaupimą.
O valgant mažiau angliavandenių, anot tyrėjų, galima veiksmingai padidinti šio fermento kiekį.
Anot profesoriaus Pankajo Kapahi, metabolizmo ir smegenų senėjimo eksperto iš Bucko instituto ir tyrimo bendraautorio, komanda galimai atrado naują „terapinę strategiją“, skirtą kovoti su demencija ankstyvoje stadijoje.
Žmonės, kurie laikosi šios madingos dietos, atsisako tokių maisto produktų kaip duona, makaronai ir ryžiai, vietoj to valgomos nekrakmolingos daržovės, mėsa, žuvis ir sveikųjų riebalų turintys produktai.
Naujausi komentarai