Per savaitę COVID-19 protrūkių išaugo penktadaliu, labiausiai – mokyklose | Diena.lt

PER SAVAITĘ COVID-19 PROTRŪKIŲ IŠAUGO PENKTADALIU, LABIAUSIAI – MOKYKLOSE

Per savaitę COVID-19 protrūkių išaugo penktadaliu, labiausiai jų daugėjo mokyklose, antradienį informavo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Pasak NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjos, laikinosios centro vadovės Giedrės Aleksienės, toks augimas yra nuosaikus, o situacija daugelyje sektorių išlieka stabili jau mėnesį.

„Reikšmingų pokyčių protrūkių žemėlapyje nėra. Mokykloms atvėrus duris po atostogų, kaip ir tikėtasi, registruota daugiau protrūkių, bet iš esmės padėtis išlieka stabili ir valdoma, protrūkiai nėra skaitlingi, epidemiologinės būtinybės svarstyti kitaip organizuoti ugdymo procesą šiuo metu tikrai nėra“, – pranešime teigė G. Aleksienė.

Mokyklose – 40 proc. daugiau protrūkių

Bendrai praėjusios savaitės pabaigoje Lietuvoje fiksuoti 653 aktyvūs COVID-19 ligos protrūkiai, kai savaitę prieš tai – 558 aktyvūs COVID-19 ligos protrūkiai.

Daugiausia aktyvių COVID-19 ligos protrūkių – 365 – buvo registruota ugdymo įstaigose. Tai yra apie 40 proc. daugiau, lyginant su savaite prieš tai.

Daugiausia jų, kaip ir ankstesniais laikotarpiais, registruota pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo įstaigose – apie 81 procentas. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose fiksuoti aktyvūs protrūkiai sudarė beveik 19 procentų.

NVSC teigimu, tendencijos, vertinant COVID-19 ligos protrūkių ugdymo įstaigose skaitlingumą, nesikeičia – 95 proc. jų registruota mažiau nei dešimt susijusių pirminių atvejų.

Gydymo, slaugos įstaigose situacija palankesnė

Centro duomenimis, gydymo ir socialines paslaugas teikiančiose įstaigose ir toliau stebimos palankios tendencijos. Gydymo įstaigose registruotų COVID-19 protrūkių skaičius nuosekliai mažėja jau kelias savaites – praėjusios savaitės pabaigoje registruoti 47 aktyvūs protrūkiai (savaitę prieš štai – 55).

Socialines paslaugas teikiančiose įstaigose protrūkių, lyginant pastarųjų savaičių duomenis, taip pat sumenko – specialistai pastarąją savaitę stebėjo 12 aktyvių protrūkių.

Gamybos sektoriuje padėtis paskutiniąją lapkričio mėnesio savaitę išliko stabili – protrūkių skaičius nekito, jų registruoti 67, kaip ir ankstesniu laikotarpiu. Pokyčių nefiksuota ir statybų sektoriuje, kur registruotų COVID-19 protrūkių skaičius išliko toks pat – 12 aktyvių protrūkių.

Aktyvių COVID-19 ligos protrūkių daugėjo maisto pramonės, logistikos ir transporto bei žemės ūkio sektoriaus įmonėse, tačiau augimas, anot NVSC, buvo nežymus ir siekė nuo kelių iki keliolikos procentų.

NVSC primena, kad protrūkiu laikomas staigus užkrečiamųjų ligų išplitimas, apėmęs riboto skaičiaus žmonių grupę ar ribotą teritoriją, t. y. du ir daugiau tarpusavyje susiję ligos atvejai laiko ir vietos požiūriu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS