Slaugytojai ir akušeriai jau gali išrašyti siuntimus | Diena.lt

SLAUGYTOJAI IR AKUŠERIAI JAU GALI IŠRAŠYTI SIUNTIMUS

  • 2

Siuntimą pas gydytoją specialistą jau gali išrašyti ne tik šeimos gydytojai, bet ir slaugytojai ir akušeriai. Slaugytojas, konsultuodamas pacientą, taip pat gali išrašyti vaistus, skirtus lėtinėms ligoms gydyti.

Manoma, kad taip gyventojai greičiau gaus dalį sveikatos paslaugų.

„Tenka išgirsti pacientų nusiskundimų, kad vien receptui pratęsti arba siuntimui gauti tenka ilgai laukti eilėje pas šeimos gydytoją. Iš tiesų, dažnu atveju suteikti šias paslaugas pacientams leidžia ir kitų specialistų kompetencija. Slaugytojų ir akušerių įgalinimas suteikti daugiau paslaugų pacientams padeda ne tik stiprinti šeimos mediciną, bet ir mažinti eiles pas šeimos gydytojus. Kviečiu gyventojus pasitikėti slaugytojais, kurie gali padėti spręsti iškylančius sveikatos klausimus“, – sako Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Asmens sveikatos departamento direktorė Odeta Vitkūnienė.

Įsigalioję Slaugos praktikos ir akušerijos praktikos įstatymo pakeitimai įgalino bendrosios praktikos slaugytojus ir akušerius teikti šeimos medicinos paslaugas ir išrašyti siuntimus kito sveikatos priežiūros specialisto konsultacijai.

Slaugytojai taip pat gali pratęsti gydytojo paskirtą tęstinį lėtinės ligos gydymą, kai paciento sveikatos būklė yra stabili, skirdami ir išrašydami gydytojo paskirtus vaistus lėtinėms ligoms gydyti, tęsdami gydytojo paskirtą tęstinį lėtinės ligos gydymą, tačiau ne ilgiau kaip vieniems metams. Ne rečiau kaip kartą per metus pacientas privalės apsilankyti pas šeimos gydytoją, kad jis galėtų įvertinti paciento sveikatos būklę ir pratęsti gydymą.

Slaugytojų ir akušerių įgalinimas suteikti daugiau paslaugų pacientams padeda mažinti eiles pas šeimos gydytojus.

SAM teigimu, toks slaugytojų ir akušerių įgalinimas padės pacientams greičiau gauti reikalingas paslaugas, o šeimos gydytojams sumažins administracinę naštą, jie galės daugiau laiko skirti kitiems pacientams. Slaugytojus ir akušerius planuojama įtraukti į plečiamą šeimos gydytojo komandą, kurią taip pat turėtų papildyti gyvensenos medicinos specialistas, kineziterapeutas, socialinis darbuotojas, atvejo vadybininkas ir apylinkės administratorius. Suformuoti šeimos gydytojo komandas planuojama iki 2030 m.


Kada nebereikia siuntimo pas gydytoją specialistą?

Paprastėja patekimo pas gydytojus specialistus tvarka. Sveikatos apsaugos ministro įsakyme numatytais atvejais pacientai jau gali kreiptis į gydytojus specialistus be siuntimo.

Kaip nurodo SAM, praėjusią savaitę įsigaliojo tvarka, kai siuntimo antrinio lygio konsultacijai nereikės, kai paciento greitojo atrankinio arba laboratorinio tyrimo dėl žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) atsakymas teigiamas.

Šis pakeitimas galioja kreipiantis dėl ambulatorinės antrinio lygio infekcinių ligų gydytojo konsultacijos, taip pat kreipiantis dėl vidaus ligų, vaikų infekcinių ligų ir vaikų ligų gydytojo konsultacijos į universitetų, respublikos lygmens stacionarines paslaugas teikiančias gydymo įstaigas.

Taip pat šeimos gydytojo siuntimo nebereikia kreipiantis ambulatorinės antrinio lygio gydytojo dermatovenerologo konsultacijos dėl visų dermatovenerologinių ligų.

Naujame ministro įsakyme pažymėta ir siuntimo skubos tvarka galimybė, nurodant siuntimo priežastis ir jų pagrindimą, kai tai numatyta atitinkamų ligų diagnostikos ir gydymo aprašuose.

Tam, kad šią nuostatą būtų galima tinkamai įgyvendinti, būtina atlikti korekcijas Elektroninėje sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinėje sistemoje (ESPBI IS), todėl jos įsigaliojimas numatytas šių metų liepos 1 d.

Primenama, kad šiuo metu siuntimų nereikia ir kai asmuo lankosi dėl tos pačios priežasties pas tą patį specialistą arba jam skirtas ilgalaikis stebėjimas; kai asmuo pas tą patį specialistą dėl tos pačios priežasties kreipiasi pakartotinai; įstaigoje, prie kurios asmuo yra prisirašęs, galima be jokių siuntimų registruotis pas gydytoją odontologą ir kreiptis dėl psichikos sveikatos priežiūros paslaugų.

Be siuntimo visiems gyventojams – tiek apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu, tiek neapdraustiems – nemokamai teikiama būtinoji medicinos pagalba.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Išrašysiu, jei galima

O, ar aš negaliu siuntimą išrašyti uošvei ?

...

Medikai su nakolkem ne medikai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS