„Tylioji žudikė“, nešanti mirtį nieko neįtariantiems lietuviams: norinčiųjų pasitikrinti – eilės | Diena.lt

„TYLIOJI ŽUDIKĖ“, NEŠANTI MIRTĮ NIEKO NEĮTARIANTIEMS LIETUVIAMS: NORINČIŲJŲ PASITIKRINTI – EILĖS

  • 26

Maždaug 5 tūkst. žmonių Lietuvoje turi „tyliąja žudike“ vadinamą aortos aneurizmą, tik to neįtaria. Kadangi šios ligos neišduoda jokie simptomai, didžiųjų miestų gyventojai galėjo nemokamai pasitikrinti, ar pagrindinė jų kraujagyslė nesiruošia plyšti. Sostinėje norinčiųjų – eilės. Echoskopinio tyrimo važiavo net po kelis šimtus kilometrų ir buvo pasiryžę net kelias valandas laukti, bet sakė, tai menkniekis, palyginti su tragiškomis kelių mėnesių eilėmis gydymo įstaigose.

Prie MO muziejaus nuo pat ankstyvo šeštadienio ryto vyniojosi didžiulė žmonių eilė. Tiesa, ne į parodą šįkart susirinko.

Pakruojo gyventojas Jonas atvyko specialiai dėl tyrimo. Anot jo, vilniečiams gerai, jie laimingi, kad gali pasitikrinti nemokamai, o mažuose miesteliuose tokios galimybės nėra.

Aorta – stambiausia žmogaus kraujagyslė, kuria kraujas iš širdies keliauja po visą kūną.

Medikai skaičiuoja, kad šiandien šalyje maždaug 5 tūkst. vyrų ir moterų, kurie turi pilvo aortos aneurizmą, tačiau du trečdaliai nesigydo, nes apie tai nė neįtaria.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Ji dar vadinama „tyliąja žudike“.

„Ji savo simptomų jokių gali nerodyti ir pirmas simptomas gali būti plyšimas. O plyšimas tai yra tragedija, katastrofa“, – sakė kraujagyslių chirurgas Artūras Mackevičius.

Plyšus aortai prasideda smarkus vidinis kraujavimas.

„50 proc., literatūros duomenimis, net nepasiekia gydymo įstaigos, jie numiršta. O kiti, kas pasiekia, mirtingumas Lietuvoj siekia praeitų metų statistika apie 60 proc.“, – kalbėjo A. Mackevičius.

Pernai per tokią akciją vien Vilniuje patikrinta daugiau nei pusė tūkstančio žmonių.

Dalis po tyrimo keliauja tiesiai į gydymo įstaigas. Pernai aortos aneurizmos nustatytos 22 žmonėms.

„Dviem žmonėms buvo diagnozuota, kur jau didžiulio diametro 6 cm aorta, kai jau rizika plyšimo yra, tai tie žmonės dviejų savaičių laikotarpiu buvo pagydyti, išoperuoti“, – pasakojo A. Mackevičius.

Ir šeštadienį laiku nustatytų aortos aneurizmos atvejų buvo jau per pirmas porą valandų.

Ji savo simptomų jokių gali nerodyti ir pirmas simptomas gali būti plyšimas.

„Jau du tokius atvejus esam radę iš šeštadienio žmonių dalyvių, tai jie papildomai bus nukreipti į ligoninę, sutarta, kada atvyks kraujagyslių chirurgo konsultacijai“, – kalbėjo A. Mackevičius.

Nors vyrams rizika dėl aneurizmos atsiranda dešimtmečiu anksčiau nei moterims, nuo 65-erių, eilėje vis dėlto dauguma moterų.

Gyventojai tokių akcijų norėtų daugiau. Sako, tik jos ir gelbėja, mat gydymo įstaigose eilės – tragiškos. Bet kokio tyrimo laukti tenka po keletą mėnesių.

Nemokami prevenciniai tyrimai organizuojami minint tarptautinę aortos dieną.

Akcija šeštadienį vyko ir Kaune bei Klaipėdoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

Skaitytoja

Pamaniau, kad eilės prie skiepų.

stebekit

kas draudzia ,kas pusvalandi lankytis poliklinikose ir filimuot padeti ? Filimuokit fotografuokit kiek sirdis ir mobiliako atmintis leidzia ,pirmyn !!@

Anonimas

Ar ne keista,per kelias valandas tiek zmoniu patikrina o poliklinikose nezmoniskos eiles??? Prie kabinetu tuscia,poliklinikose i vakara nors sarata ridenki. Gal reiktu daugiau stebetoju .tikrintoju.. tada gal tiesa paaisketu? Visi zino ,bet nieko nedaro.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS