Kaukėtas gyvenimas | Diena.lt

KAUKĖTAS GYVENIMAS

Reguliuoti kainas ar nereguliuoti? Premjeras grasina: reguliuoti. Prezidentas ramina: nereguliuoti. Nereikia grasinti. Juk viskas gerai.

50 vienkartinių medicininių kaukyčių nekainuoja nė 28 eurų. Brangu? Ne, ne paauksuotos. Paprastos, plonytės, žalsvos. Niekad nekainavo ir 10 centų viena? Iš kur tokios kainos, kai girdime, kad kasnakt po keliolika ar keliasdešimt tonų apsaugos priemonių atskraidinama? Matyt, konvertuojant kaukes iš tonų į kilogramus, paskui – į vienetus, o galiausiai – į eurus ir brangteli jos. Jei nebūtų privalomos, tegu kainuoja ir 100 eurų viena. Bet. Jos privalomos.

Aišku, apie brangumą greičiausiai kalba vien Lietuvos priešai. O Lietuvos draugai sako, kad kuo brangiau – tuo geriau. Didelis skirtumas, ar 21 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sumokėti nuo 6 centų, ar nuo 55 centų. PVM yra mūsų šalies aukso veršis: šiemet turėjo sudaryti 30,4 proc. visų valstybės pajamų (kiek daugiau nei 4 mlrd. eurų). To dar betrūko, kad valstybė imtų reguliuoti kainas į mažąją pusę ir pjauti šaką, ant kurios sėdi svorio sparčiai netenkantis šalies biudžetas.

Matyt, konvertuojant kaukes iš tonų į kilogramus, paskui – į vienetus, o galiausiai – į eurus ir brangteli jos.

Laimė, dar yra akcizas. Jis sudaro dar beveik 12 proc. suplanuotų pajamų (1,6 mlrd. eurų). Kuo daugiau dezinfekcinio skysčio – tuo dar daugiau pinigų. Na, tik savižudis valdžioje drįstų moralizuoti, kad 7 eurai už 100 ml gėdinga kaina. Teisinga. Juolab kad į tą buteliuką telpa ne tik akcizas, bet ir užburtasis PVM. Gaila, neprivaloma skysčio nešiotis kiekvienam piliečiui asmeniškai.

Išėjai į kiemą, o čia kyšt kišenėn teisingumo ranka. Neapčiuopia skysčio – bauda. Kaip ir už pasirodymą viešoje vietoje be kaukės. Iš baudų ir konfiskavimo valstybė buvo suplanavusi surinkti tik 0,4 proc. pajamų. Varganus 57 mln. eurų. Nepilietiška būtų neprisidėti prie šios biudžeto eilutės.

Įpusėjo antrasis karantino mėnuo. O panikos nėra. Nors. Truputis jos nepakenktų. Krautuvėse sumažėjo kruopų ir tualetinio popieriaus apyvarta. Jos pagyvėjimas pirmąją savaitę taip pat buvo reikšmingas biudžetui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Siuv.

Protingi neperka ,patys pasisiuva ir nieko nekainuoja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS