Dar viena istorinė JAV teismo byla: dėl ginklo įsigijimo bus teisiamas J. Bideno sūnus | Diena.lt

DAR VIENA ISTORINĖ JAV TEISMO BYLA: DĖL GINKLO ĮSIGIJIMO BUS TEISIAMAS J. BIDENO SŪNUS

Jungtinėse Valstijose pirmadienį prasideda prisiekusiųjų atranka prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) sūnaus Hunterio Bideno (Hanterio Baideno) teismo procese dėl neteisėto ginklo įsigijimo.

Tai pirmas JAV istorijoje atvejis, kai bet kurio valdančio prezidento vaikas patraukiamas baudžiamojon atsakomybėn, vykstantis J. Bidenui spartinant rinkimų kampaniją.

Ši byla nagrinėjama po dar vieno precedento neturinčio teismo proceso, kuriame į Baltųjų rūmus siekiantis grįžti Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) tapo pirmuoju už nusikaltimą nuteistu buvusiu JAV prezidentu. Respublikonai siekia nukreipti dėmesį nuo savo lyderio teisinių bėdų.

54 metų H. Bidenas neigia tris kaltinimus dėl nusikalstamos veikos, susijusios su revolverio „Colt Cobra“ įsigijimu 2018 metais, kai, kaip pats pripažino, buvo stipriai priklausomas nuo narkotikų.

Yale'io (Jeilio) universitetą baigusį teisininką ir lobistą, tapusį menininku, kamuoja jo tėvo kampanijai šešėlį metančios teisinės problemos ir nesutarimai, daugiausia susiję su priklausomybe nuo alkoholio ir nuo kreko.

Jis bus teisiamas šeimos gimtajame Vilmingtone, Delavero valstijoje, dėl dviejų kaltinimų pateikus melagingus pareiškimus ginklo įsigijimo dokumentuose, kad jis nevartoja narkotikų.

Jam pateiktas trečias kaltinimas neteisėtai laikius ginklą, kurį jis turėjo tik 11 dienų 2018 metų spalį.

Jei H. Bidenas būtų pripažintas kaltu, jam grėstų 25 metai kalėjimo, nors praktikoje už tokius nusikaltimus, jei nėra kitų kaltinimų, retai skiriama laisvės atėmimo bausmė.

Jei H. Bidenas būtų pripažintas kaltu, jam grėstų 25 metai kalėjimo, nors praktikoje už tokius nusikaltimus, jei nėra kitų kaltinimų, retai skiriama laisvės atėmimo bausmė.

 

Reabilitacija

Prokurorai prisiekusiesiems pasakos apie kaltinamojo narkotikų vartojimą ir įvykių, dėl kurių jis nusipirko šaunamąjį ginklą Delavere, eigą.

Gynybos komanda siekė, kad sąvokos „narkomanas“ ir „vartotojas“ būtų apibrėžtos siaurai, ir prašė duoti nurodymus, pagal kuriuos kaltinamasis būtų išteisintas, jei prisiekusieji nuspręstų, kad jis neatitinka šių sąvokų.

„Sąvokos „vartotojas“ arba „narkomanas“ formoje neapibrėžtos ir jam nebuvo paaiškintos“, – teismo dokumentuose rašė H. Bideno advokatas Abbe'is Lowellas (Abis Louelas).

„Kas nors, kaip ponas Bidenas, kuris tada buvo ką tik baigęs 11 dienų reabilitacijos programą ir po to gyveno su nevartojančia drauge, tikrai galėjo patikėti, kad jis šiuo metu nevartoja narkotikų ar nėra narkomanas“, – teigė jis.

Tarp asmenų, kurie, kaip pranešama, turėtų duoti parodymus, yra kaltinamojo tuometinė partnerė: Hunterio brolio Beau Bideno (Bo Baideno) našlė Hallie Biden (Hali Baiden).

Ši byla pradedama nagrinėti tuo metu, kai respublikonai Kongrese pradėjo apkaltos tyrimą dėl, jų teigimu, Bidenų šeimos nusikalstamo sąmokslo, nors nėra pateikę jokių įrodymų.

Respublikonų įstatymų leidėjai apkaltino H. Bideną dalyvavus korupcinėje verslo praktikoje Kinijoje ir Ukrainoje, tačiau jis nebuvo apkaltintas jokiais nusikaltimais, susijusiais su jo užsienio sandoriais.

Prezidentas sakė, kad palaiko savo sūnų ir myli jį už jo pastangas atsikratyti priklausomybės narkotikams.

Kongreso narys demokratas Adamas Schiffas (Adamas Šifas), J. Bideno sąjungininkas, sekmadienį televizijai CNN sakė, kad amerikiečiai turėtų visiškai gerbti prisiekusiųjų nuosprendį, kad ir koks jis bus.

„Ir manau, kad pats prezidentas gerbs nuosprendį, kad ir kaip, neabejoju, skaudu matyti, kaip teisiamas vienas iš tavo vaikų“, – teigė jis.

Prokurorai teigė, kad bylai pristatyti ketina skirti tris dienas, o visuomenei netransliuosimas teismo procesas greičiausiai truks apie dvi savaites.

H. Bidenui Kalifornijoje pateikti atskiri kaltinimai dėl mokesčių vengimo byloje, kurią ketinama nagrinėti vėliau šiais metais.

Praėjusią savaitę D. Trumpas Manhatano teisme buvo pripažintas kaltu dėl 34 kaltinimų klastojus verslo dokumentus, kad nuslėptų suaugusiųjų filmų žvaigždei sumokėtus pinigus už tylą. Bausmė jam turi būti paskirta kitą mėnesį.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Respublikonai keršija už trumpa

Gugis

Prisigimdo prieglusiu…

"apvalis" visiems laikams

H.bidet galėjo tik tikėti, bet nežinoti ar vartoja narkotikus ir aplamai nesupranta sąvokų , bet irgi tiki ,kad jas supranta. Rodos ,kad reabilitacija jam nesuveikė. matyt daug "stresavo" , guosdamas savo brolio našlę. Dabar jam iškėlė kaltinimus kol jo reproduktorius yra prezidentas, kad išteisinti visiems laikams.(JAV neteisėtai pakartotinai).
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS