Kauniečiai išrado būdą, kaip be vaistų sumažinti kraujospūdį | Diena.lt

KAUNIEČIAI IŠRADO BŪDĄ, KAIP BE VAISTŲ SUMAŽINTI KRAUJOSPŪDĮ

  • 18

Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkai sukūrė prietaisą galintį sukelti proveržį medicinoje – kauniečiai surado būdą, kaip be jokių vaistų ar intervencijų sumažinti padidėjusį kraujo spaudimą per kelias minutes. Surasta, kad tam tikri skleidžiami virpesiai paveikia kraujo kūnelius, kurie sureguliuoja spaudimą ir taip galima išgelbėti ne vieną gyvybę. Prietaisą užteks pridėti prie rankos.

Plačiau apie prietaisą papasakojo KTU Mechatronikos instituto direktorius Vytautas Ostaševičius. 

– Kaip visa tai veikia? 

– Įtvirtinus mūsų sukurtą prietaisą, per galvutę padavus lazerio spindulį ir įjungus maitinimą, aparatas pradeda vibruoti, signalas eina atgal, o ekrane matome virpesius. Visų žmonių kraujyje eritrocitai yra sulipę. Jie atsiskiria, kai juos paveikia žemas dažnis tarp garsų, jie tampa pavieniais. Kadangi kiekvieno eritrocito sudėtyje yra apie 300 milijonų hemoglobino molekulių, kurios tiesiogiai kontaktuoja su deguonimi plaučiuose, tai atsiskyręs eritrocitas kontaktuoja visu paviršiumi ir taip, per kelias minutes, krenta kraujo spaudimas, kadangi pavienių eritrocitų kiekis kraujo tūryje yra mažesnis negu tu agreguotų, kas pas mus pasiekiama naudojant skystinančius vaistus. Patekęs kraujas į plaučius paima žymiai daugiau deguonies ir taip 15 proc. pagerėja deguonies prisotinimas ir atitinkamai krenta pulsas.

– Kaip nustatyti ar aparatas suveikė? 

– Jeigu prasideda dinamika, iš karto matome, kad jis suveikė. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kada gydytojams bus galima jį naudoti?

– Mūsų teorija buvo išbandyta ant gyvūnų. Gavome etikos leidimus darbui su gyvūnais ir ten viskas pasitvirtino 100 proc., tačiau dabar yra rūpestis, kaip gauti etikos leidimus darbui su žmonėmis, o tai yra žymiai ilgesnės procedūros.

– Ar tai galėtų būti naudojama tik ligoninėse, o gal žmogus galėtų aparatą naudoti namuose?

– Man atrodo, kad tikrai galėtų naudoti namuose, kadangi tai nėra sudėtinga. Jeigu žmogui pakilo kraujo spaudimas, jis gali per porą minučių jį sumažinti arba, jeigu jis pradėjo dusti, jis iš karto gali atstatyti normalų kvėpavimą. 

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Preliminariai

Kriminalinis šarlatanizmas arba No comment.

Rūta

Ar ne balandžio pirmos pokštas?

Atsakas lanzbergo KGB - LAUK!

Bukaprotis iki begalybės!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS