Maitinimasis sergant peršalimo ligomis: ar užtenka tik karštų arbatų? | Diena.lt

MAITINIMASIS SERGANT PERŠALIMO LIGOMIS: AR UŽTENKA TIK KARŠTŲ ARBATŲ?

  • 2

Apie tai, kaip reikėtų maitintis susirgus peršalimo ligomis, LNK žurnalistas kalbėjosi su dietologe Ugne Radzevičiene.

– Tai kaip reikėtų maitintis susirgus peršalimo ligomis? Ar užtenka tik karštų gėrimų, arbatų?

– Jokiu būdu neužtenka. Skysčiai  yra labai gerai, be abejonės, nes kuo daugiau skysčių, tuo greičiau mes galime „išplauti“ virusą iš organizmo. Bet mityba yra labai svarbu. Ir čia yra du aspektai, kur dažniausiai žmonės suklysta. Vienas iš jų tai, kai turite virusą ar bakteriją, nerekomenduoju vartoti jokių pieno produktų. Todėl, kad pieno produktai turi tendenciją kaupti ir dauginti gleives. Kitas labai svarbus dalykas – jūs privalote vaisius, šviežias uogas termiškai apdoroti. Visiems žinomas senas, bet be galo maistingas receptas yra obuolys keptas orkaitėje su cinamonu. Cinamonas yra puikus antioksidantas, o obuolys duos reikiamo vitamino C.

– Ar galima rinktis džiovintus vaisius?

– Džiovintus vaisius galite rinktis, galbūt galite išsivirti džiovintų vaisių kompotą. Dar labai norėčiau akcentuoti apie mūsų žarnynų mikrobiotą. Nes visas imunitetas yra mūsų žarnyne. Vadinasi, mūsų mikrobiotą galime sustiprinti raugintomis daržovėmis. Tai ne tik visiems gerai žinomi rauginti kopūstai, agurkai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Juose gausu vitaminų ir kitų elementų?

– Taip, be jokios abejonės. Bet šiais laikais jų apstu: rauginti burokėliai, rauginti kalafiorai. Net rauginti pomidorai su česnaku bus puikus jums patiekalas ir labai daug vitaminų bei antivirusinių medžiagų turintis maistas. Maistas sergant turėtų būti neintensyvaus, neaštraus kvapo, neaštraus skonio, lengvos tekstūros, lengvai kramtomas ir toks paprastesnis, galbūt mėsytė lengvai patroškinta su daržovėm. Ir dar norėčiau pažymėti, kad maisto produktai gali mus gydyti lokaliai. Tai reiškia, kad pieno produktus mes eliminuojam iš mitybos, bet karvės pieno varškę 9 proc. visada rekomenduojame rišti kaip kompresą gerklei ir palaikyti 3-4 val. Puikiai ištraukia karštį ir tikrai jūs greičiau pasveiksite.

– Ar galima valgyti, pavyzdžiui, avižų, ryžių, grikių košes?

– Tiktai taip. Vadinamieji pilno grūdo sudėtingieji angliavandeniai jums suteiks energijos. Bet patausokim savo organizmą, praturtinkim jį fermentuotais produktais, kas yra probiotikai ir tiesiog leiskim organizmui natūraliai kovoti su virusais.

– Ko dar sergant negalima vartoti be įvardintų pieno produktų?

– Sergančiam žmogui nereikėtų vartoti jokių alkoholinių gėrimų, mano paminėtų pieno produktų, kurie skatina gleivių kaupimąsi ir, be jokios abejonės, vengti greitųjų angliavandenių t. y. saldumynų, riebaus, stipriai sukepinto maisto, aliejuje virto maisto. Virškinimas turėtų būti lengvas, patiekalai paprasti, lengvai kramtomi ir, žinoma, kuo daugiau skysčių, kad esamus virusus galėtumėte „išplauti“.

– Kokie dar būtų skysčiai be įprastų arbatų? Ką dar galima išsivirti? Minėjote kompotą. Kokie arbatų mišiniai būtų sveikatai palankūs?

– Sveikatai palankūs yra natūralūs žolelių mišiniai. Tai yra ramunėlės, čiobreliai. Ypatingai jeigu karščiuojate – aviečių stiebų, aviečių lapų, liepžiedžių arbata, kuri skatina prakaitavimą. O skatinti prakaitavimą yra būtina, nes taip natūraliai galime sumažinti pakilusią temperatūrą. Čia norėčiau paakcentuoti dar daromą klaidą, kada puolama gerti arbatą su medumi. Jokiu būdu nekarštinkite medaus. Galite gerti arbatą su citrina, o medumi gardžiuotis nuo šaukštelio. Taip išsaugosite visas meduje esančias maistines savybes.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ne-a!

Da ir česnako reik!

Cioce

keptas obuolys dar turės vitamino C?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS