Penktadienį – nemokami melanomos tyrimai didžiuosiuose Lietuvos miestuose | Diena.lt

PENKTADIENĮ – NEMOKAMI MELANOMOS TYRIMAI DIDŽIUOSIUOSE LIETUVOS MIESTUOSE

  • 2

Penktadienį didžiuosiuose Lietuvos miestuose bus galima nemokamai atlikti profilaktinę apgamų ir odos darinių patikrą. Kaip skelbia renginio organizatoriai, tradicija tapusios akcijos tikslas – skleisti informaciją apie odos vėžio prevenciją.

„Vien praėjusiais metais per akciją Lietuvoje nustatėme 11 melanomos atvejų, 85 odos vėžio atvejus, apie 200 pakitusių apgamų ir ikivėžinių odos būklių“, – rašoma VUL Santaros klinikų išplatintame pranešime žiniasklaidai.

Euromelanomos akcija sostinėje vyks Vilniaus miesto savivaldybėje, taip pat Čiurlionio g. esančioje klinikoje „Skin Olympus Clinic“. Kaune patikros vietos numatomos Studentų g. esančioje klinikoje „Bioklinika“ bei prekybos centro „Akropolis“ Eurovaistinės patalpose pirmoje dienos pusėje.

Klaipėdoje visi norintieji pasitikrinti melanomos riziką tai galės padaryti gydymo įstaigoje „Clinicus“, įsikūrusioje Šaulių g.

Kaip primena renginio organizatoriai, odos vėžys yra vienas dažniausiai diagnozuojamų vėžio formų pasaulyje.

„Pati pavojingiausia, agresyviausia ir greičiausiai plintanti jo forma yra odos melanoma, tai piktybinis navikas, atsirandantis iš odos pigmentinių ląstelių – melanocitų. Kasmet daugiau nei 100 tūkst. Europos Sąjungos gyventojų diagnozuojama melanoma, dažniausiai 40–60 metų amžiaus pacientams“, – skelbia specialistai.

„Vyrams melanoma dažniau pasireiškia krūtinės ir nugaros srityje, o moterims – kojų srityje. Nors visuomenės sąmoningumas ir žinios apie odos vėžį didėja ir daugumai žmonių melanoma nustatoma ankstyvose stadijose, kuomet galimas efektyvus mažai invazyvus gydymas, mirtingumas dėl melanomos išlieka didelis“, – rašoma VUL Santaros klinikų išplatintame pranešime.

Specialistai primena, kad odos vėžio riziką galima sumažinti pastebėjus odos pokyčius ir kreipiantis ar atliekant profilaktinę gydytojo dermatovenerologo patikrą. Nurodoma, jog anksti pastebėjus piktybinį darinį ir laiku nustačius ligą, galima ją sėkmingai išgydyti bei padidinti išgyvenamumo tikimybę.

Taip pat pažymima, jog odos vėžio profilaktika prasideda nuo saulės apsaugos, rizikos veiksnių vengimo ir profilaktinės apgamų patikros pas gydytoją dermatovenerologą, kurią gydytojai rekomenduoja atlikti kartą per metus arba kas antrus metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Povilas

Savivaldybėje,tai kur konkrečiai ieškoti? ...kontaktai!?

Jevgenija

Noriu labaj patikrinti oda

SUSIJUSIOS NAUJIENOS