Kilometrinės eilės nemokamam vizitui pas odontologus nusidriekia dėl melagių? | Diena.lt

KILOMETRINĖS EILĖS NEMOKAMAM VIZITUI PAS ODONTOLOGUS NUSIDRIEKIA DĖL MELAGIŲ?

  • 9

Vienai šiaulietei apkarto registracijos pas odontologą laukimas. Esą laisvų vietų nėra kelis mėnesius į priekį. Moteris piktinasi, kad dėl burnoje jaučiamo diskomforto gali tekti kreiptis privačiai, tačiau turėdami sveikatos draudimą mokėti už medicinos paslaugas gyventojai nenori.

Šiaulietei Violetai Venckuvienei gyvenimas apkarto, kai nuskilo dantis. Moteris LNK Žinioms pasakojo, kad iškart suskubo registruotis pas odontologą, tačiau eilės pas gydytojus ją nemaloniai nustebino.

„Pranešė, kad talonai pas odontologus bus dalijami tik gegužės 10 dieną. Laukiau tos dienos, bandžiau net iš vakaro registruotis internetu. Nebuvo. 10 dieną kas dvi valandas bandžiau pasižiūrėti vis tų talonų pas savo gydytoją“, – tvirtino šiaulietė.

Tačiau vizitui pas gydytoją taip ir nepavyko užsiregistruoti, talonai ištirpo. Šiaulietė liko it musę kandusi.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Sakė, gavo vos kelis, per kelias valandas jų neliko. Ir dabar rugpjūčio mėnesiui bus talonai tik birželio 10-ą. Ir, neaišku, ar gausiu tą taloną rugpjūčio mėnesiui“, – sakė Violeta.

Dainų pirminės priežiūros centras tikina telpantys į sveikatos ministro nubrėžtas ribas, tad poros mėnesių eilė – įprasta. Esą ir specialistų jie turi tiek, kiek reikia, tik šiuo metu kelių nėra.

„Tik laikinai yra keli gydytojai, kurie laiko lietuvių kalbos egzaminą. Jie laikinai susimažinę krūvį, tai toks laikinas trūkumas ir yra“, – pripažino Dainų poliklinikos Odontologijos skyriaus vedėjas Kęstutis Devėnas.

Dažnai eilės pas gydytojus susidaro vasarą, kai vienu metu atostogauja daugiau specialistų.

„Kiekvieną mėnesį priimame daugiau nei 100 pacientų, tad persiplėšti neišeina. Duodame talonų tiek, kiek turime“, – tvirtino K. Devėnas.

Kiek geresnė situacija yra Šiaulių centro poliklinikoje. Tačiau, anot centro vedėjo, eilės susidaro, jei pacientai turi specialų įgeidžių.

„Nebent pacientai pageidauja tik pas šį gydytoją, gali atvykti tik tam tikrą savaitės dieną ir tik tam tikru laiku. Žinoma, registracijos laikas bus tolimesnis“, –  pabrėžė Šiaulių centro poliklinikos Odontologijos centro vedėjas Rimas Milvidas.

Esą eilės didesnės pas tam tikrų sričių odontologus.

„Kaip ir visoje Lietuvoje, tiksliau Lietuvos regionuose, labai trūksta gydytojų odontologų specialistų: burnos chirurgų, ortodontų ir kitų specialybių gydytojų“, – nurodė R. Milvidas.

Kad nereikėtų laukti eilės, žmonės dažnai renkasi gydymą privačioje klinikoje. Anot gydytojų, eilės sutrumpėtų, jei visi atvyktų paskirtu laiku. Esą gana dažnai odontologai turi pertraukų, kurių visai neplanavo.

„Pasitaiko neatsakingų pacientų. Per mėnesį po, sakykime, 100 apsilankymų nueina veltui vien dėl to, kad pacientai neatvyksta į savo paskirtus apsilankymus“, – aiškino K. Devėnas.

„Pastoviai tokia dalis. Nepasakyčiau, kad ypač daug, bet pajuntame šią problemą“, – antrino R. Milvidas.

Yra ir gudraujančių, kurie apie danties būklę ar neva esantį skausmą meluoja.

„Skambinant taip, tikrai pacientai dažnai pasako tokių dalykų, kurie neatitinka realybės, bet su būtinąją pagalba priimame kiekvieną dieną“, – teigė K. Devėnas.

Anot poliklinikų, jei įstaigos gautų didesnį finansavimą, galėtų pritraukti daugiau specialistų. Esą dabar pirminio lygio finansavimas menkas ir siekia vos 20 eurų pacientui per metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Juozas

Reportaže sako, kad priima 1000 pacientų, o straipsnyje parašyta 100. Tai kaip čia dabar suprast

Jonė

Per dieną priima po 5 ar net mažiau??? Tai kas ten dirba, tik vienas odontologas pusę etato???

Nesvarbu,

Priima iki 100, bet tas 100 neatvyksta. Cia kap suprasti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS